Léto plné ocenění: Hned pět obalových řešení z THIMM oceněno titulem Obal roku 2017

09.08.2017 V konkurenci 99 přihlášených obalů v letošní soutěži Obal roku 2017 skupina THIMM – THE HIGHPACK GROUP uspěla s celkem pěti obalovými řešeními. Tři konstrukce navrhli a vyrobili v THIMM Packaging ve Všetatech a dva obaly vytvořili vývojáři THIMM Packaging Systems v Chotětově. V kategorii „Nápoje“ uspěl Smarty minidisplay a dárkový multipack Ferdinand, v kategorii „Ostatní“ porotu přesvědčil obal pro zasílání chlazených vzorků do laboratoře a v kategorii „Automotive / Přepravní a průmyslové obaly“ zazářil Bananan box - obal pro nárazníky a obaly pro sadu luxusních světel Tac Tile. Dárkový multipack Ferdinand a Banana box byly díky vysokému počtu získaných bodů navíc nominovány na Cenu předsedkyně poroty. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 5. října v rámci PackSummitu 2017 v Praze.

Banana box – obal na nárazníky
Nárazníky automobilů jsou svým zaobleným tvarem logistickou výzvou. Obal Banana box ji snadno vyřeší. Původní obal na nárazníky byl dvojdílný a v balicím procesu bylo vždy třeba zohlednit místo na dno a na víko, což vyžaduje prostor. Nový Banana box je jednodílný a pro jeho výrobu je potřeba i méně materiálu (o 1% oproti původní dvojdílné konstrukci). Díky tomu, že je víko integrováno přímo v obalu, manipulace s obalem se znatelně usnadní. Tvar obalu připomínající banán je přizpůsoben zaoblení nárazníku a dovolí tak přímé obalení tvarově náročného produktu. Obal z vlnité lepenky je lehký a balení zvládne jeden člověk, a to dokonce i rychleji. Banana boxy jsou zákazníkovi dodávány na paletě v plochém stavu předpřipravený pro složení, přičemž je využita maximální kapacita (výška) palety. Na rozdíl od původního dvojdílného balení, které se dodávalo na dvou paletách – dno a víko odděleně, se prostor pro skladování minimalizuje. Naplněné obaly se pak přepravují na velkých paletách naležato, přičemž se jich do kamionu vejde 6 – 7 kusů vedle sebe a to ve 2 – 3 vrstvách na sobě.

Přepravní obaly na sadu světel Tac Tile
Sada světel obsahuje 3 typy designových lamp Tac Tile společnosti Lasvit. Světla jsou křehká a citlivá na poškození, a proto vyžadují bezpečné balení zejména během přepravy. Balení světel do obalů probíhá ručně. Cílem nového obalu bylo proto urychlit proces balení - vždy s ohledem na zachování ochrany výrobku před poškozením. Velký důraz byl kladen na usnadnění vybalování světel u koncových spotřebitelů.
Nejmenší lampa je balena do jednoho obalu. Stínidlo se vkládá mezi pěnové polštáře na dno obalu. Stojan lampy se zafixuje do přebalu z vlnité lepenky včetně pěnových výztuží a díky otvorům pro uchycení se snadno vsune do obalu nad stínidlo. Úchytky usnadní také vybalování. Boční strany obalu jsou vyztuženy výplněmi z vlnité lepenky, které tlumí nárazy a stojan lampy v obalu pevně zafixují. Vnější obal je opatřen odděleným víkem, na kterém jsou plastová klipová odnosná ucha, jež zároveň slouží ke spojení víka a dna.
Středně velká i největší lampa obsahuje dvě skleněná stínidla. Pro zajištění maximální ochrany před poškozením bylo třeba zabalit skleněná stínidla a stojan odděleně. Každá lampa proto vyžaduje dvě obalové jednotky. I zde se využívá kombinace technické pěny (Ethafoam 400) a vlnité lepenky, které vytváří ideální kombinaci pro nehybnou fixaci křehkých dílů. Plastové klipy bezpečně spojují dno a víko obalu a zároveň usnadňují rozbalování – uvolněním klipů se obal rozloží a umožní tak volný přístup k výrobku. Není tak třeba těžkou lampu (ca. 30 – 40 kg) vytahovat z tubusu obalu. Plastová odnosná ucha usnadňují manipulaci s obalem v úzkých prostorách. Obaly jsou vhodné pro běžnou pozemní i pro leteckou přepravu.

Obal pro zasílání chlazených vzorků do laboratoře
Tento vícedílný obal umožňuje bezpečné zasílání chlazených vzorků vody k laboratornímu testování. Spotřebitel obdrží obal, který otevře odtržením zipové perforace. Uvnitř najde další obal s důmyslnou fixací, jehož vnitřní vrstva je ze speciálního materiálu Paratherm, který je odolný vůči vodě a případná vzniklá vlhkost tak neohrozí stabilitu obalu. Do tohoto obalu lze bezpečně vložit lahvičku s vodou zasílanou na rozbor a dvě láhve se zmrzlou vodou, které slouží jako chlazení, neboť teplota vlastního vzorku vody nesmí během 24 hodin přesáhnout 5 °C. Naplněný parathermový obal se vsune zpět do vnějšího dílu, který je na klopě opatřen oboustrannou lepicí páskou. Odesílatel strhne ochrannou fólii a obal jednoduše opět zalepí a odešle. Tepelnou izolaci umocňuje i promyšlené navrstvení materiálu.

Dárkový multipack pro pivovar Ferdinand
Dárkové balení šesti lahví piva, jednoho skleněného půllitru a různých reklamních předmětů vyniká svou unikátní konstrukcí. Odnosné ucho obalu tvoří ucho skleněného půllitru. Ačkoli ucho z obalu vyčnívá, je současně chráněno a při přepravě a skladování naplněných obalů nepřekáží. Obaly lze na sebe stohovat. Stěny obalu jsou využity pro lákavou grafiku a navíc jsou v nich integrovány pivní podtácky, které si spotřebitel snadnou vyloupne.  Po naplnění obalu jej není potřeba lepit, čímž se proces plnění a uzavírání zjednodušuje.

Minidisplay Smarty
Malý, pultový displej pro čtyři druhy výrobků prezentuje kompletní portfolio značky Smarty. Na minimálním prostoru jsou vkusně umístěny produkty různých rozměrů a formátů – PET láhve a plechovky. Na POS se displej dodává naplněný a zabalený v přepravním ochranném obalu. Po sundání ochranného obalu se displej pouze doplní topperem, který se vytrhne z transportního obalu.  Potisk malého stojanu optimálně dokresluje grafiku produktů a díky použitým hashtagům působí moderně. Displej se využívá pro testování, který z produktů v daném místě prodeje spotřebitele nejvíce zaujme.